Macierz

"Przyroda nie zna nagrody ani kary. Zna tylko konsekwencje"

Przepisy Wegetariańskie

Kuchnia wegetariańska

Zupa fasolowa

Składniki:

  • biała fasola perłowa
  • 3 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • ryż
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • parę kromek chleba 

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć na noc. Pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolę zalać wodą, gotować około 20 minut. W tym czasie sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pokroić w ćwiartki wyciągając szypułkę. Do zupy dodać pomidory i opłukany ryż, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, gotować kolejne 20 minut. Po nalaniu zupy do miseczki można posypać ją odrobiną startego sera żółtego. Aby zrobić masło czosnkowe należy wymieszać masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Chleb opiekać w opiekaczu albo w piekarniku i smarować masłem.

 

Zupa brokułowa z grzankami

Do przygotowania tej prostej zupy potrzebujemy:

  • włoszczyznę
  • świeże lub mrożone brokuły
  • pieczywo na grzanki
  • przyprawy do smaku 

Krok po kroku:

Włoszczyznę gotujemy w wodzie, jak na rosołek. Kiedy warzywa będą miękkie, przecedzamy zupę i do odcedzonego wywaru dodajemy przyprawy do smaku oraz świeże lub mrożone brokuły. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut, by brokuły uzyskały miękkość i pozostawiamy aby całość lekko wystygła, a w tym czasie przygotowujemy grzanki. Bułkę lub białe pieczywo (może być półczerstwe) kroimy w kostkę i rzucamy na rozgrzany olej obsmarzając na złoty kolor. Gdy zupa lekko ostygnie należy ją zmiksować, doprawić pieprzem, solą, mlekiem lub śmietanką. Zupę podajemy z pływającymi grzankami. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Placuszki z cukinii

Składniki na 4 porcje:

  • 3 cukinie
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:Cukinie umyć, obrać, odciąć końce i zetrzeć na tarce ze średnimi otworami. Masę odcisnąć z soku. Dodać żółtka i ubite na pianę białka. Wsypać mąkę i zioła. Doprawić sokiem cytrynowym, skórką cytrynową, solą, pieprzem. Wszystko dokładnie i  lekko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje ciasta. Usmażyć z obu stron. Usmażone placki posypać świeżymi ziołami i podawać gorące z dodatkiem sosu jogurtowego lub śmietanki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

 
%d blogerów lubi to: